Για ραντεβού: +30 210 3640470
Ακολουθήστε μας:

Μυοκαρδιοπάθεια της κύησης – λοχείας

Μυοκαρδιοπάθεια της κύησης

Τι είναι;

Πρόκειται για νόσο του καρδιακού μυός που μπορεί να εμφανιστεί από τον τελευταίο μήνα της κύησης έως και τους πρώτους ~5 μήνες μετά τον τοκετό. Η καρδιά αυξάνεται σε μέγεθος και γίνεται πιο αδύναμη. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη αιτία. Είναι μια σοβαρή κατάσταση και εν δυνάμει επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Ωστόσο η βλάβη στον καρδιακό μύ φαίνεται να είναι αναστρέψιμη στις μισές περίπου περιπτώσεις σε διάστημα κάποιων μηνών. Γι αυτό και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας.

Πόσο συχνή είναι και που οφείλεται;

Είναι σπάνια, εμφανίζεται σε 1 στις 1500 έως 1 στις 10.000  γυναίκες και 1 στις 2000 εγκύους. Τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες χωρίς γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην καρδιά κατά την κύηση έχουν ενοχοποιηθεί αλλά φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος, με ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη, μεγαλύτερες σε ηλικία (> 30 ετών), που έχουν ιστορικό προηγούμενων τοκετών, ίσως είναι σε αυξημένο κίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα αλλά και να τα διακρίνουμε από αυτά της κύησης, ώστε να ξεκινήσει νωρίς η θεραπεία. Τα κυριότερα είναι δύσπνοια, βήχας, κατακράτηση υγρών, έντονη κούραση. Ο γιατρός σας πρέπει να αξιολογήσει αν αυτά είναι εντονότερα ή διαρκούν περισσότερο απ’ ότι αναμένεται για τη φάση της κύησης ή της λοχείας που βρίσκεστε.

Πως γίνεται η διάγνωση; 

Μόλις ο γυναικολόγος σας υποψιαστεί ότι μπορεί να πάσχετε από μυοκαρδιοπάθεια της κύησης- λοχείας είναι αναγκαίο να σας παραπέμψει άμεσα σε ένα καρδιολόγο για περαιτέρω έλεγχο. Πέρα από το καρδιολογικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα χρειαστούν πιθανότατα εξετάσεις αίματος/ούρων ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος, holter ρυθμού 24ώρου, μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή και στεφανιογραφία. 

Ποια είναι η θεραπεία;

Συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες και ανάλογα τη φάση της κύησης που βρίσκεστε. Αν εμφανίσετε αρρυθμίες, πιθανά να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία για αυτές. Η απόφαση για διακοπή της θεραπείας θα παρθεί σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο σας. Οι περισσότερες γυναίκες ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή αλλά υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που ίσως χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση. 

Τι θα συμβεί σε επόμενες κυήσεις;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα υποτροπής σε επόμενη κύηση. Χρειάζεται να συζητήσετε με το γιατρό σας για αντισύλληψη. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μείνετε έγκυος ξανά, χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση από το γυναικολόγο και τον καρδιολόγο σας και πλήρης ενημέρωση σας για τους πιθανούς κινδύνους.

5,0
5,0 out of 5 stars (based on 67 reviews)