Ιατρείο Γυναίκα & Καρδιά

Για ραντεβού: +30 210 3640470
Ακολουθήστε μας:

Ιατρείο Γυναίκα & Καρδιά

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας ξεκινήσαμε το ειδικό ιατρείο «Γυναίκα & Καρδιά» στις εγκαταστάσεις μας. Στόχος μας είναι η βέλτιστη ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών για την κάλυψη των κενών στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων στις γυναίκες.

Στο ιατρείο μας, παρέχουμε έγκαιρη, στοχευμένη και εξειδικευμένη καρδιολογική φροντίδα σε όλες τις γυναίκες με έμφαση σε αυτές που εμφανίζουν ειδικούς «θηλυκούς» παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο που σχετίζονται με την κύηση και το ορμονικό τους προφίλ (πρόωρη εμμηνόπαυση /εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ιστορικό επιπλοκών της κύησης π.χ ιστορικό προεκλαμψίας, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, αποβολών, πρόωρου τοκετού, αυτοάνοσα νοσήματα και τη λήψη θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού) αλλά και κλασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη που φαίνεται να επιδρούν πιο ισχυρά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες).

Γυναίκα & Καρδιά

Στοχεύουμε στην ολιστική προσέγγιση των γυναικών. Η συνεργασία με πολλαπλές ειδικότητες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των υπηρεσιών μας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους, ρευματολόγους, ακτινολόγους, ιατρεία διακοπής καπνίσματος αλλά και ψυχιάτρους/ ψυχολόγους και διαιτολόγους.

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των επιστημονικών δεδομένων που έχουμε στη διάθεση μας για την καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες έχει προέλθει από κλινικές μελέτες που έχουν συμπεριλάβει κατά κύριο λόγο άνδρες. Συνεπώς τα δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς τη γυναικεία φυσιολογία, παθοφυσιολογία και θεραπευτική. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στις κλινικές μελέτες προκειμένου να προκύψουν πιο ειδικά δεδομένα.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι η ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο είναι ανεπαρκής. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκύψει κάποιοι «μύθοι» τους οποίους και καταρρίπτουμε παρακάτω.

  • Η καρδιαγγειακή νόσος δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.
    Επηρεάζει και τα δύο φύλα και μάλιστα οι γυναίκες τείνουν να έχουν χειρότερη έκβαση. Περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τους άντρες και λιγότερες επιβιώνουν του πρώτου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

  • Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο ΕΝΑ αιτία θανάτου των γυναικών και όχι ο καρκίνος του μαστού.
    Έχει φανεί ότι 1 στις 3 γυναίκες θα αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της ενώ 1 στις 8 καρκίνο του μαστού.

  • Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
    Παρατηρείται μάλιστα αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε μικρότερες ηλικίες, 35-54 ετών, τα τελευταία χρόνια.

  • Τα συμπτώματα εμφράγματος μπορεί να είναι διαφορετικά στις γυναίκες.
    Οι γυναίκες πέρα από τα τυπικά συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στήθος εμφανίζουν κι αλλά λιγότερο κοινά και συνεπώς λιγότερο αναγνωρίσιμα συμπτώματα όπως ζάλη, δύσπνοια, έντονη κόπωση, διαταραχές ύπνου.

  • Οι γυναίκες εμφανίζουν συνηθέστερα «μη κλασικούς»τύπους καρδιαγγειακής νόσου.
    Οι άνδρες τείνουν να εμφανίζουν την «κλασική» μορφή καρδιαγγειακής νόσου (που ανιχνεύεται με τις συνήθεις εξετάσεις). Στις γυναίκες όμως συχνότερα απ’ ότι στους άνδρες καταγράφονται εμφράγματα χωρίς να συνυπάρχει σημαντική στεφανιαία νόσος (στένωση/απόφραξη των αρτηριών από αθηρωματική πλάκα). Αυτά αποδίδονται είτε σε σπασμό του αγγείου, είτε σε διαχωρισμό («σκίσιμο») του τοιχώματος του (επιπλοκή που μπορεί μάλιστα να σχετίζεται με την κύηση). Επίσης γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν δυσλειτουργία των μικρών αγγείων που αιματώνουν την καρδιά (μικροαγγειακή νόσο). Συνηθέστερη είναι και η εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo ή αλλιώς σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς στις γυναίκες, που συνδυάζεται με συναισθηματικό ή σωματικό στρες.

  • Οι γυναίκες εμφανίζουν ελλιπή ενημέρωση.
    Μελέτες δυστυχώς έχουν δείξει ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών αγνοούν ή υποεκτιμούν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου αλλά και τα συμπτώματά τους.

  • Οι γυναίκες δεν θεραπεύονται επαρκώς.
    Ακόμη και σήμερα είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο συχνά θεραπεία επαναιμάτωσης αλλά και προληπτική συμβουλευτική για αλλαγή του τρόπου ζωής.
    Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών ζητούν ιατρική βοήθεια με καθυστέρηση, δίνοντας συνήθως προτεραιότητα στα λοιπά μέλη της οικογένειας και στις πολλαπλές υποχρεώσεις με τις οποίες το κοινωνικό πλαίσιο τις επιφορτίζει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την έκβαση και την πρόγνωση.

    Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η ειδική καρδιολογική φροντίδα στις γυναίκες είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να εκλείψουν «μύθοι» σαν τους παραπάνω και να αντιμετωπιστεί στοχευμένα και ουσιαστικά η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες.

Τι περιλαμβάνει η καρδιολογική επίσκεψη;

  1. Καρδιολογική εξέταση
  2. Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  3. Υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex καρδιάς)
  4. Προγραμματισμό περαιτέρω διερεύνησης εφόσον χρειάζεται
    (π.χ Αιματολογικός έλεγχος, Holter ρυθμού ή αρτηριακής πίεσης 24ώρου, δοκιμασία κόπωσης, Δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα (stress echo),
    σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, Αξονική στεφανιογραφία/κλασική στεφανιογραφία, Μαγνητική τομογραφία καρδιάς κ.ο.κ)
  5. Διασύνδεση με ιατρούς/επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο ή επικοινωνία με τους αντίστοιχους θεράποντες για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση (παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πνευμονολόγοι, ρευματολόγοι, γυναικολόγοι, διαιτολόγοι,
    ψυχολόγοι)